Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

Priprema za dolazak bebe: Osnovna oprema za novorođenče

14-11-2023

U trenucima kada očekujete dolazak novog člana porodice, priprema za dolazak bebe postaje jedno od najuzbudljivijih i važnih iskustava u životu. Osim svih emocija koje prate ovu prekretnicu, neophodno je pažljivo razmisliti o svim aspektima koji će osigurati siguran i udoban doček novorođenčeta. Osnovna oprema za novorođenče igra ključnu ulogu u ovom procesu, jer vam omogućava da se brinete o bebi na najbolji mogući način.

U ovom članku ćemo vam predstaviti sve što trebate znati o osnovnoj opremi za novorođenče. Od pelena i odeće, preko kreveca i kolica, do različitih pomagala za negu i zabavu, pružićemo vam korisne smernice kako biste bili spremni za dolazak vašeg malenog čuda. Bez obzira jeste li budući roditelji ili već iskusni u roditeljstvu, ova informacija će vam pomoći da se bolje pripremite za sve potrebe vašeg novog člana porodice.

Priprema za dolazak bebe

Priprema za dolazak bebe

Krevetac

Krevetac je jedan od najvažnijih komada opreme za novorođenče, jer će vaša beba provoditi veći deo svog vremena u njemu. Pri izboru krevetića, važno je obratiti pažnju na sigurnost, udobnost i funkcionalnost. Tradicionalni drveni krevetići s fiksnim bočnim stranicama su popularan izbor, ali takođe možete razmotriti i opcije koje omogućavaju podesivu visinu madraca ili konvertibilne modele koji rastu zajedno s bebom.

Obratite pažnju na materijale od kojih je krevetac napravljen, kako bi se osiguralo da su bezbedni i bez štetnih hemikalija. Pored toga, posteljinu i dušeke treba odabrati pažljivo, birajući kvalitetne materijale koji će pružiti udobnost i podršku vašem novorođenčetu.

Krevetac bi trebalo postaviti u prostoriji u kojoj će vaša beba spavati, daleko od potencijalnih opasnosti, i pridržavati se svih preporuka za bezbednost spavanja. Kako bismo osigurali optimalnu udobnost bebe u krevecu, kao i sigurnost, u njemu ne treba da se nalaze ni ćebad, ni plišane igračke, niti razni podupirači.

Ono što možete staviti u krevetac vaše bebe je gnezdo za bebe, posebno napravljeno za novorođenčad. Služi da bebi bude udobno, pruža potporu za spavanje sa strane, i beba se u njemu oseća udobno i sigurno!

Kolica

O kolicima je već bilo reči na našem sajtu, ali ćemo se ipak dotaći teme, a opširnije o tome možete pročitati ovde.

Naravno, i kod kolica postoji veliki izbor, koji će najviše zavisiti od vaših potreba. Na primer, ako stanujete u zgradi bez lifta i nemate gde da ostavljate kolica, uzećete lagana kolica koja se lako sklapaju jednom rukom da ih lako možete poneti do stana.

Klasična kolica s fiksnim sedištem su odličan izbor za gradske ulice, dok su terenska kolica sa većim točkovima i amortizerima bolji izbor za vožnju po neravnom terenu, kako vaše dete ne bi mnogo osetilo neravnine.

Sigurnost i udobnost vaše bebe su ključni faktori prilikom odabira kolica. Proverite da li kolica imaju petopojasni sigurnosni pojas i dovoljno podrške za bebinu glavu i telo. Ono što je bitno napomenuti je da bebe u ranom uzrastu (prva četiri meseca) moraju biti na skroz ravnoj podlozi, te imajte i to u vidu pri odabiru.

Takođe, razmislite o praktičnim dodacima kao što su tende za zaštitu od sunca, korpe za odlaganje stvari, i mogućnost podešavanja nagiba sedišta za bebinu udobnost. Kvalitetna kolica će vam olakšati svakodnevne izlaske sa bebom i pružiti udobnost kako za vas, tako i za vašu bebu.

Takođe, ukoliko volite da putujete i znate da ćete dosta vremena provesti u avionu, postoje i kolica koja su avionske kompanije odobrile za unošenje u kabinu, te imate i to kao opciju.

Kade za kupanje beba

Kada je reč o kupanju novorođenčeta, bezbednost i udobnost su od suštinskog značaja. Odluka o izboru kade za kupanje vaše bebe igra ključnu ulogu u ovom procesu.

Kade za bebe često su napravljene od plastike, ali važno je da budu bez BPA i drugih štetnih hemikalija. Neki modeli dolaze s termometrom za vodu kako biste mogli da proverite da li je temperatura vode bezbedna.

Odaberite kadu koja je dovoljno duboka da beba može da se potopi, ali ne previše duboku da bi vam bilo lako da je držite tokom kupanja. Takođe, proverite da li kadu možete stabilno postaviti na ravnu površinu kako biste izbegli prevrtanje ili klizanje.

Možete takođe kadu za kupanje beba postaviti na stalak koji je posebno pravljen za kade, koji se lako sklapa i skladišti. Ukoliko niste sigurni koji model je idealan za vas i vašu bebu, uvek je najbolje konsultovati se sa prodavcima. Oni će vas uputiti u to šta bi vam najviše odgovaralo.

Odeća za bebe

Odeća za novorođenčad je važan aspekt brige o bebi. Odabir prave odeće može pružiti vašem malenom članu porodice udobnost, toplinu i zaštitu.

Materijali igraju ključnu ulogu u tome, jer nežna bebina koža zahteva mekane i prozračne tkanine. Odeća od pamuka, organskog pamuka ili bambusa često se smatra najboljim izborom zbog svoje nežnosti i sposobnosti da omogući koži da diše. Osim toga, praktični komadi odeće poput bodija s kopčama na dnu čine presvlačenje i previjanje bebe jednostavnijim zadatkom. Ipak, jednodelne pidžame sa stopalima i rukavicama su idealan komad odeće za bebe, jer osim što su topli i pokrivaju sve delove bebe, omogućavaju jednostavno presvlačenje.

Imajte na umu da bebe veoma brzo rastu, te nema potrebe da kupujete veliki broj bodija ili jednodelnih pidžama. Po 6 komada od svakog je sasvim realan broj za svakodnevne potrebe bebe.

Takođe, pravilan izbor slojeva odeće je ključan, posebno u hladnijim uslovima, jer omogućava prilagodljivost u zavisnosti od temperature. Ne zaboravite na kapice i čarape koji čuvaju glavu i nožice bebe toplim. U toku hladnijih dana, slojevito oblačenje bebe je ključno, te obući bebi bodi na kratak rukav pa preko jednodelnu pidžamu deluje kao najpraktičnije rešenje da osigurate da će bebi biti toplo, a da neće biti previše utopljena.

Važno je da odeća bude udobna, praktična i laka za održavanje, jer će briga o bebi zahtevati često pranje i presvlačenje.

Flašice i cucle

Flašice i cucle su neizostavni delovi opreme za brigu o novorođenčetu. Prilikom odabira flašica, važno je razmotriti materijal od kojeg su napravljene. Većina flašica je izrađena od stakla ili plastike, i obe opcije imaju svoje prednosti. Plastične flašice su lakše i manje lomljive, dok staklene flašice imaju prednost u tome što ne sadrže štetne hemikalije i lakše i brže se zagrevaju i hlade od plastičnih. Staklenim flašicama je mana to što su teške, dok su plastične flašice znatno lakše i jednostavnije za rukovanje.

Osim flašica, imajte na umu da i cucla koju izaberete treba da odgovara uzrastu vaše bebe i njenim potrebama za sisanjem. Postoje različite veličine i oblici cucli, pa je bitno da pronađete onu koja će omogućiti vašoj bebi da se hrani udobno i efikasno.

Pravilno održavanje flašica i cucli je takođe važno kako biste osigurali higijenu i sprečili razvoj bakterija. Ukoliko nemate mašinu za pranje sudova, možete odabrati neki od sterilizatora, kako biste osigurali da su i flašice i cucle bezbedne za upotrebu.

Ukoliko se pak odlučite za dojenje vaše bebe, trebalo bi da imate i izdajalice pri ruci, kako bi vam one pomogle ukoliko imate višak mleka, ili prosto beba nije popila koliko je bilo.

Pelene

Kada su u pitanju pelene, možete se odlučiti za jednokratne pelene, ili za pamučne pelene za višekratnu  upotrebu.

Jednokratne pelene su praktične i jednostavne za upotrebu. One su gotovo uvek dostupne, ne zahtevaju pranje i često dolaze s dodatnim karakteristikama kao što su indikatori vlažnosti. Osim toga, jednokratne pelene su pogodne za putovanja i izlaske jer se lako mogu odlagati. Međutim, jedna od glavnih mana jeste finansijski aspekt, jer dosta novca treba izdvojiti na mesečnom nivou za pelene.

S druge strane, pelene za višekratnu upotrebu su bolja opcija, jer se mogu prati i ponovo koristiti. One često imaju mekšu tkaninu koja je nježna prema bebinoj koži i mogu biti bolji izbor na duže staze. Međutim, zahtevaju dodatno vreme i trud za pranje i sušenje, a takođe ćete morati imati dovoljno pelena kako biste održavali kontinuitet.

Možda najidealnija opcija za upotrebu pelena je upravo kombinacija jednokratnih i višekratnih pelena, pa prema potrebi bebe i vas, izabrati šta vam u kojoj situaciji više odgovara.

Priprema za dolazak bebe

Priprema mame za dolazak bebe

Polovno ili novo?

Kupovina polovne bebi opreme i nove bebi opreme ima različite prednosti i mane, a odluka zavisi od vaših ličnih preferencija, budžeta i prioriteta.

Prednosti kupovine nove bebi opreme uključuju garanciju kvaliteta, sigurnosti i čistoće. Novi proizvodi dolaze sa najnovijim standardima i tehnologijom, obezbeđujući da su potpuno bezbedni za vašu bebu. Takođe, novo često znači da proizvodi nisu pretrpeli habanje i da su u savršenom stanju. Međutim, nova bebi oprema može biti skuplja i može opteretiti budžet porodice.

Kupovina polovne bebi opreme je često ekonomičnija opcija. Možete pronaći kvalitetne proizvode po nižim cenama, što je posebno korisno kada se uzme u obzir brza deca rastu i brzo prerastu neke proizvode. Ali, koje stvari treba kupiti polovne?

Ukoliko se pak odlučite za kupovinu polovnih stvari, uradite to preko sajta koji vam uliva poverenje da je proizvod koji ćete dobiti upravo onaj sa slike. Sajt Beeboo je upravo jedan od tih, i što je još bolje, mi vam garantujemo da ćete svoj novac dobiti nazad ukoliko proizvod nije u stanju kako je opisan na sajtu!

Na kraju krajeva, bilo da se odlučite za nove ili polovne stvari za vašu novu bebu, ona dolazi, i važno je biti spreman, kako fizički, tako i psihički.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan. Šta su neke od stvari koje biste vi kupili polovno, a šta ne biste nikada? Podelite vaše mišljenje sa nama u komentarima!

Autor teksta: Jelena Jekić

Fotografija preuzeta: https://www.pexels.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *