Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

KAKO ODABRATI KOLICA ZA BEBE 1. DEO

30-06-2023

Priprema za bebin dolazak podrazumeva kupovinu opreme za bebu, među kojoj kolica za bebe predstavljaju najveći trošak i jednu od prvih investicija u koju se roditelji upuštaju. Kolica za bebe su neophodni deo opreme od prvog dana bebinog života, a koriste se čak do detetove četvrte godine.

Preporučljivo je kupiti kolica pre nego što se beba rodi, kako biste bili spremni za bebin dolazak i izbegli stres od kupovine. Ponuda je raznovrsna, tako da odabir idealnog modela nije uvek jednostavan zadatak. Zbog svega navedenog, verujemo da bi kupovina kolica bi trebalo da bude promišljena.

O čemu bi trebalo da povedete računa pri kupovini kolica za bebe?

 1. Sigurnost

Kolica za bebe moraju ispunjavati sigurnosne standarde. Obavezno proverite da kolica imaju sigurnosnu kočnicu i pojaseve sa vezivanjem u 5 tačaka, kao i da su stabilna.

Pojas u 5 tačaka se smatra najsigurnijim, zato što se obavija oko struka, između nogu i ide preko ramena.

Sedište za novorođenče bi trebalo da bude takvo da može da bude u vodoravnom položaju, dok ne stekne kontrolu nad glavicom, a za decu stariju od 6 meseci je bitno da mogu da sednu i da naslone glavu.

 1. Veličina i težina

Kolica bi trebalo da budu pogodna za vašu veličinu i snagu, kako biste mogli sa njima da upravljate. Težinu kolica možete proveriti tako što ćete ih podignuti i nositi dok su rasklopljena i sklopljena.

Proverite da li veličina kolica odgovara vašem koraku i da li imate dovoljno prostora tokom vožnje kolica ili zapinjete za kolica dok ih vozite.

Takođe, trebalo bi da uzmete u obzir i veličinu prostora u kojem ćete ih koristiti i odlagati, poput hodnika i vrata, kao i a li staju u vaš gepek ukoliko planirate da ih vozite autom.

 1. Funkcionalnost

Kolica bi trebalo da imaju više funkcija kako bi se prilagodila različitim uslovima i potrebama deteta. Pre svega bi trebalo da proverite da li vam je jednostavno da manevrišete kolicima, tačnije da li ih lako gurate pravolinijski i da li ih lako okrećete. To možete proveriti tako što ćete u njih staviti neki teret prilikom razgledanja u radnji. Točkovi koji se okreću za 360 stepeni će vam znatno olakšati upravljanje kolicima.

Pokušajte da rasklopite i sklopite kolica, sa obe ruke pa samo sa jednom, budući da će vam u puno situacija u naručju biti beba.

Proverite i da li vam odgovara visina ručke, kao i da li se visina ručke može podešavati.

 1. Kvalitet materijala

Kolica bi trebalo da budu izrađena od kvalitetnih materijala, kako bi bila izdržljiva. Trebalo bi paziti da materijali ne budu štetni za zdravlje deteta. Veoma je praktično kada se tkanina kojom su kolica obložena skida, tako da je možete oprati.

 1. Dodatna oprema

Kod kupovine kolica, trebalo bi razmotriti i dodatke koji dolaze uz njih ili koje možete naknadno nabaviti. Zaštita za sunce, vetar ili kišu, korpa za stvari ili dodatak za drugo dete su samo neki od dodataka koji mogu biti vrlo korisni u zavisnosti od vaših potreba.

 1. Cena

Cena kolica može varirati u odnosu na njihov kvalitet, funkcionalnost, brend i dodatnu opremu. Potrudite se da pronađete kolica koja imaju najbolji odnos cene i kvaliteta u okviru vašeg budžeta, ali nemojte da štedite na sigurnosti.

 1. Recenzije drugih kupaca

Pre kupovine, preporučljivo je da pročitate recenzije drugih kupaca ili da se posavetujete sa roditeljima iz vaše okoline, kako biste stekli utisak u kvalitetu i performansama kolica koje planirate kupiti.

Vrste kolica za bebe

Kada se upuštate u potragu za kolicima, isuviše veliki broj pojmova i naziva koji se koriste mogu biti vrlo zbunjujući. Iz tog razloga, donosimo vam podelu kolica za bebe za koju verujemo da je u najčešćoj upotrebi:

 1. Osnovni modeli kolica / 1 u 1 dečija kolica

Kolica koja se sastoje od rama (konstrukcije) i sedišta. Mogu se koristiti od rođenja do nekoliko godina starosti deteta, jer se naslon podešava u nekoliko visina, kao i položaj deteta (možete podesiti položaj deteta u smeru vožnje ili prema vama). Obično su velika, čvršća i stabilna, pa se lakše voze po zahtevnijim terenima u odnosu na kišobran kolica. Zbog veličine, težine i načina sklapanja i rasklapanja mogu biti nepraktična ukoliko često koristite javni prevoz.

 1. Duo sistemi / 2 u 1 dečija kolica

Kolica koja se sastoje od rama (konstrukcije), sedišta i korpe za bebu ili autosedišta.

 1. Trio sistemi / 3 u 1 dečija kolica

Kolica koja se sastoje od rama (konstrukcije),  sedišta, korpe za bebu i autosedišta.

Trio sistemi su odličan izbor za roditelje koji iščekuju prvu bebu, jer njihovom kupovinom dobijaju svu neophodnu opremu. Autosedište u okviru trio sistema je uglavnom namenjeno za bebe od 0 do 13 kilograma, samim tim ćete vremenom morati da kupite novo autosedište.

 1. Kišobran kolica

Kolica koja se jednostavno sklapaju i nose, nisu teška i ne zauzimaju puno prostora, što ih čini idealnim za putovanja i za porodice koje su u pokretu. Njihova cena je uglavnom pristupačnija u poređenju sa drugim kolicima. Namenjena su za uzrast od 6 meseci do 3/4 godine. Mane kišobran kolica su udobnost kao i teže manevrisanje po neravnim terenima.

 1. Kombinovana kolica

Ova vrsta kolica se sastoje od sedišta koje se može pretvoriti u krevetić ili nosiljku, što omogućava roditeljima da ih koriste kao prenosni krevetić za novorođenče, a kasnije se mogu pretvoriti u klasična kolica.

 1. Kolica za trčanje i džogiranje / sportska kolica

Kolica koja uglavnom imaju jedan ili dva točka napred i dva točka pozadi. Lagana su i okretna, što ih čini idealnim za aktivne roditelje.

 1. Kolica za blizance i trojke

Kolica koja imaju dva ili tri sedišta, postavljena jedno pored ili iza drugog. Problem kod ovih kolica, ukoliko su sedišta jedno pored drugog, može biti prolazak kroz vrata ili ulazak u lift. Ukoliko su sedišta jedno iza drugog prolazak kroz vrata neće biti problem, ali su teža za manevrisanje.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio interesantan i koristan. Pišite nam u komentarima vaša iskustva kada je izbor kolica u pitanju! Autor: BeeBoo redakcija Izvor fotografija: https://www.pexels.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *