Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

Zašto su Montesori Igračke Dobre Za Razvoj Dece?

08-11-2023

Put roditeljstva je izuzetan, ispunjen sa bezbroj odluka i izbora koji oblikuju rane godine vašeg deteta. Među ovim izborima, izbor pravih igračaka za razvoj vašeg deteta je ključan.

Poslednjih godina, Montesori metoda i igračke su stekle popularnost zbog svog jedinstvenog pristupa podsticanju razvoja u ranom detinjstvu. Pristup Marije Montesori je zasnovan na premisi da deca mogu mnogo toga samostalno da nauče im se pruži prilika putem istraživanja. Montesori pristup daje akcenat mentalnom zdravlju deteta, samopouzdanju, originalnosti i ličnom prostoru. Igračke to prate i na njih se gleda kao na edukativne igračke koje inspirišu decu da isprobavaju nove stvari, što je ključna komponenta razvoja dece.

U ovom sveobuhvatnom vodiču ćemo istražiti svet Montesori igračaka, ući u ono što ih čini korisnim za decu svih uzrasta i obezbediti izbor Montesori igračaka prilagođenih uzrastu kako beba, tako i starije dece.

Šta su Montesori igračke?

Kao što je gore pomenuto, Montesori igračke su igračke inspirisane Montesori metodom obrazovanja, koju je razvila dr Marija Montesori početkom 20. veka. Montesori metoda naglašava pristup učenju koji je usmeren na dete i koji podstiče nezavisnost, istraživanje i prirodan razvoj. Montesori igračke su dizajnirane da budu u skladu sa ovim principima, sa ciljem da deci pruže mogućnosti za praktično učenje i razvoj veština.

Ove igračke su obično lišene blistavih svetala, glasnih zvukova i preterane stimulacije. Fokus je na jednostavnosti i podsticanju dece da angažuju svoja čula, razvijaju fine i krupne motoričke veštine, unapređuju kognitivne sposobnosti i neguju svoju kreativnost.

Razlika između Montesori igračaka i konvencionalnih igračaka

Jedna od ključnih tačaka koja čini Montesori igračke izuzetnim su razlike u odnosu na konvencionalne igračke koje su daleko rasprostranjenije na tržištu. Montesori igračke su pažljivo dizajnirane da odgovaraju stadijumu razvoja deteta, a pošto su najčešće izrađene upravo od drveta, ujedno su i dugotrajne i ekološki prihvatljive. Ovi materijali omogućavaju deci da razvijaju svoje čula i motoričke veštine na mnogo dublji način. Osim toga, Montesori igračke se fokusiraju na konkretna iskustva i učenje kroz igru, umesto na pasivno zabavljanje.

Nasuprot tome, konvencionalne igračke često koriste plastiku i elektroniku, čime se često ograničava kreativnost i dublje učenje, jer igračke to rade umesto dece. Montesori igračke pružaju deci priliku da istražuju i razvijaju svoje veštine na održiv način, dok konvencionalne igračke često promovišu pasivnu zabavu.

Montesori igračke i njihovi benefiti

Prednosti Montesori igračaka

Montesori igračke nude niz prednosti za decu u razvoju. Jedna od ključnih prednosti je naglasak na edukaciji kroz igru. Osim što ovaj tip igračaka podstiče razvoj motoričkih veština, senzorne percepcije i kognitivnih sposobnosti, one to rade na način koji je zabavan i zanimljiv za decu. Takođe, Montesori igračke promovišu kreativno razmišljanje i samostalnost kod dece, čime se podstiče razvoj nezavisnosti i samopouzdanja. Roditelji često prepoznaju vrednost ovih igračaka u podržavanju sveobuhvatnog razvoja svoje dece, što ih čini popularnim izborom u mnogim domovima.

Zašto su Montesori igračke dobre za Vaše dete

Dosad smo već naveli nekoliko prednosti ovih igračaka. Međutim, hajde da vidimo koje su dodatne prednosti Montesori igračaka i zašto se zalažemo za njihovo korišćenje:

  1. Inkluzivnost i Prilagodljivost

Montesori pristup se temelji na individualizaciji učenja i igre. One se prilagođavaju deci različitih nivoa razvoja i sposobnosti, čime se stvara inkluzivno okruženje. Ovo je posebno važno za decu sa posebnim potrebama, jer Montesori igračke omogućavaju personalizovano iskustvo.

  1. Održivost i Ekološka Svest

Montesori obrazovanje i igračke takođe promovišu ekološku svest. Upravo iz gorenavedenog razloga izrade Montesori igračaka od prirodnih materijala, smanjuje se uticaj na životnu sredinu. Osim toga, ove igračke su trajnije od njihovih plastičnih pandana, smanjujući otpad i doprinoseći očuvanju resursa.

  1. Kvalitetna Izrada i Trajnost

Montesori igračke su često ručno izrađene i dizajnirane tako da traju. Visokokvalitetni materijali i izrada čine ih otpornim na habanje, čime se osigurava dugotrajnost i mogućnost ponovne upotrebe za buduće generacije. Roditelji često prepoznaju vrednost dugotrajnih igračaka koje se mogu prenositi s deteta na dete.

  1. Podsticanje Aktivnog Učenja

Montesori igračke ne nude samo zabavu, već i podstiču aktivno učenje. Deca su uključena u proces igre, postavljanje ciljeva, istraživanje i rešavanje problema. Ovo aktivno učenje razvija veštine samostalnog razmišljanja, odlučivanja i istraživanja, što su ključne veštine za kasniji akademski i životni uspeh.

Montesori igračke za različite uzraste

Iako smo već napomenuli da se Montesori igračke mogu koristiti u svim uzrastima, neke igračke su posebno napravljene kako bi razvijale određene motoričke veštine u određenim uzrastima. Hajde da vidimo koje su razlike:

Montesori igračke za bebe

Montesori igračke za bebe su posebno dizajnirane kako bi zadovoljile potrebe najmlađih. Ove igračke često uključuju elemente koji podstiču senzornu percepciju i razvoj finih motoričkih veština. Bebe mogu istraživati različite teksture, boje i oblike, čime se razvija njihova kognitivna i senzorna sposobnost. Montesori pristup ovom uzrastu promoviše sigurnu i podsticajnu igru koja pomaže bebama da razviju svoje osnovne veštine.

Na primer, Baby gym, poznat i kao bebi gimnastika, je preporučljiv od prvog dana pa sve do 36. meseca, u zavisnosti od deteta. Ovaj proizvod se koristi kako bi se podržao razvoj koordinacije čula i dodira kod bebe, omogućujući joj da prati viseće igračke, hvata ih rukom, i istražuje dubinu, a istovremeno je izrađen od drveta sa upotrebom ekološki prihvatljivih boja na vodenoj bazi. Osim toga, baby gym se lako sklapa i odlaže kada se igra završi, čuvajući prostor.

Montesori igračke za malu decu

Mala deca su u fazi brzog razvoja, i Montesori edukativne igračke za ovaj uzrast prate njihovu potrebu za istraživanjem i učenjem. Ove igračke često uključuju građevinske elemente, slagalice i druge materijale koji podstiču razvoj fine motorike i kognitivnih veština. Montesori igračke za malu decu takođe promovišu kreativnost i maštovitost, omogućavajući deci da stvaraju i istražuju svet oko sebe na svoj način.

Primenjivanje Montesori principa kod starije dece

Montesori pristup nije rezervisan samo za mlađu decu. On se takođe može primeniti kod starije dece kako bi se podržao njihov dalji razvoj. Montesori igračke i materijali prilagođeni starijoj deci mogu pomoći u unapređenju njihovih kognitivnih veština, logičkog razmišljanja i samostalnosti. Ovi materijali promovišu istraživanje i učenje prema sopstvenim interesovanjima, što je ključno za razvoj nezavisnih i samosvestnih pojedinaca.

Montesori Pristup u Porodičnom Okruženju

Primenjivanje Montesori pristupa kod kuće može poboljšati svakodnevno iskustvo dece. To podrazumeva stvaranje okoline koja podržava samostalno učenje, uključujući organizaciju i dostupnost Montesori igračaka i materijala. Roditelji mogu usmeravati decu prema aktivnostima koje odgovaraju njihovom uzrastu i interesovanjima, omogućavajući im da razvijaju veštine kroz praktično iskustvo.

Roditeljstvo i Montesori metode

Montesori metode takođe naglašavaju važnost roditeljstva. Roditelji se podstiču da budu promatrači i podrška u procesu učenja svoje dece. To uključuje postavljanje vodiča, postavljanje granica i pružanje podrške kada je to potrebno. Kroz Montesori metode, roditelji mogu bolje razumeti potrebe i interese svoje dece, što doprinosi jačoj vezi između roditelja i dece.

U zaključku, Montesori igračke donose mnoge prednosti za razvoj dece svih uzrasta. One promovišu nezavisno učenje, razvijaju ključne veštine, podržavaju senzornu eksploraciju i istovremeno su ekološki prihvatljive i trajne. Odabir Montesori igračaka za decu može imati pozitivan uticaj na njihov razvoj i oblikovanje njihovog odnosa prema učenju i igri.

Autor: Jelena Jekic

Fotografija preuzeta sa: https://www.pexels.com/photo/assorted-children-toys-3661243/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *