Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

Veština samouspavljivanja kod beba

24-01-2022
Autor: Ksenija Popović, Sleep Coach za bebe i decu

Šta je to spavanje ?

Ono čega mnogo ljudi nije svesno je da je spavanje naučena veština. Verovatno se ni sami ne sećamo kada smo je naučili, ali svi imamo neku vrstu rituala i pravila koja nam pomažu da zaspimo. Za nekoga je to potpuno zamračena soba, za nekoga omiljeni jastuk, a za nekoga umirujuća muzika. Često o tome ne razmišljamo kao o neophodnom uslovima, ali ipak svaki put ponovimo sve te korake pred spavanje, kako bismo mirno utonuli u san. 

Da li nam je san potreban ? Koliko nam je sna potrebno?

Količina sna koja je potrebna svakoj osobi je individualna, međutim svima nam je san neophodan kako bismo svakodnevno dobro funkcionisali. Kada ga nema dovoljno, primećujemo umor, razdražljivost i manjak koncentracije. San utiče na sve ostale sfere našeg života, pa je u skladu sa time neophodno da bude kvalitetan, okrepljujuć i redovan. 

Koliko sna je bebama potrebno ?

Bebama je san neophodan u mnogo većoj meri nego odraslima. Sama činjenica da oni apsolutno sve uče, uključujući držanje sopstvene glavice, okretanje, sedenje, puzanje i još bezbroj veština, dovodi do jako intenzivnog razvoja mozga i velike potrebe za snom, radi odmora i obrade svih informacija. Po rođenju, u toku prva tri meseca, bebe spavaju i po 16h dnevno. San je kod njih od vitalnog značaja za:
  • kognitivno i emotivno zdravlje
  • pravilan rast i razvoj
  • regeneraciju
  • imunitet
  • memoriju

Šta je to veština samouspavljivanja ?

Samouspavljivanje je Veština koja podrazumeva da osoba zna sama da zaspi, bez oslanjanja na nečiju pomoć.

Da li se veština samouspavljivanja uči ?

Po rođenju ni jedna osoba ne poseduje ovu veštinu i potrebno je da je u nekom trenutku nauči.

Da li bebe znaju da uspavaju same sebe ?

Bebe se od rođenja prirodno oslanjaju na roditelje/staratelje kako bi ih uspavali jer u ranim danima, ova veština za njih nije savladiva. 

Zašto je bitno da deca nauče samostalno da se uspavljuju?

Ukoliko se ova praksa nastavi i posle 5 meseci, i veština samouspavljivanja još uvek nije savladana, već se beba i dalje oslanja na roditeljsku pomoć, njoj će ta ista pomoć biti potrebna pri svakom buđenju.   Pomoć je najčešće u vidu hranjenja, ljuljuškanja, držanja za ruku, nošenja, vraćanja cucle, ili bilo čega što zahteva prisustvo i asistenciju roditelja. Usled „razvojnih skokova“, rasta zuba, učenja novih veština (puzanje, sedenje, hodanje), buđenja postaju sve učestalija, a bebe i roditelji sve iscrpljeniji. One metode koje su ranije uspevale, više ne uspevaju, ili je potrebno mnogo više vremena da bi se postigao isti efekat. Kako bi sprečili da se situacija pogorša, roditelji pružaju sve više pomoći, a bebe postaju više zavisne od te iste pomoći. Na taj način se stvara začarani krug iz kog je nekada godinama teško izaći. 

Koji je najraniji uzrast kada veština samouspavljivanja može da se nauči?

Najraniji uzrast je 18 nedelja, ali je moja preporuka da se sačeka navršenih 5 meseci.  

Kako da naučite vašu bebu ili dete da samo zaspi, čak i kada se probudi u sred noći ?

Veština samouspavljivanja je nešto što svaka beba može da nauči. Svi mi smo isto to naučili mada se toga više ne sećamo.  Budući da je svako dete specifično, neophodno je da se pristup odabere prema njegovim karakteristikama. Roditelji su ti koji vode proces i njihova uloga je ključna.  Zamislimo to kao učenje deteta da vozi bicikl na dva točka. U početku roditelj drži bicikl dok deca uče da okreću pedale i upravljaju njime. Kada steknu malo sigurnosti i savladaju tehniku, počinju da rade na balansu, a roditelj je taj koji pridržava bicikl. Kada je postignut i balans u sporijoj vožnji, deca se ohrabruju da sve brže okreću pedale, a roditelj je sada taj koji trči za njima i samo blago pridržava vozilo. U nekom trenutku oni nastavljaju da voze potpuno samostalno i roditeljska pomoć više nije potrebna.  Na isti način funkcioniše učenje deteta veštini samouspavljivanja. Kada je jednom savladaju, deca postaju samostalna u procesu uspavljivanja i ponovnog zaspivanja pri buđenju. Ova tehnika im obezbeđuje dobar odmor kao neophodnu podlogu za pravilan rast i razvoj.  Ukoliko se ne snalazite u ovom procesu i vaše dete:
  • se budi više puta tokom noći
  • nema ustaljena dnevna spavanja,
  • ne može da zaspi samo bez vaše asistencije u vidu sisanja, ljuljanja, nošenja ili slično,
  • spava u vašem krevetu a vi to ne želite,
  • se bori pri svakom uspavljivanju i vreme za spavanje prouzrokuje stres
posetite sajt bebaspava.rs za više informacija, uputstava i pomoć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *