Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

Prvi odlazak kod zubara

12-07-2022

Autor: dr Jelena Pantazis, Stomatološka ordinacija “Dr Pantazis”

Kada je pravo vreme za prvu posetu zubaru? 

Mnogi roditelji imaju nedoumicu oko ove teme. Možda bi pravi odgovor na ovo pitanje bio da zapravo nikada nije rano. Bez obzira na to da li Vaše dete ima samo par zubića ili su mu iznikli svi zubi, nikad nije rano da počnete da razmišljate o tome kako da taj najslađi mali osmeh očuvate zdravim. Naravno, mlečni zubi neće uvek biti tu (smena zuba počinje između 6. i 7.godine), ali neizmerno je važno da mali mlečni zubići i desni ostanu zdravi i da čuvaju mesto za stalne.

Kako da ti biserno beli zubići uvek ostanu takvi? Perite zube Vašoj bebi i zakažite pregled kod zubara ako već niste.

Prema Evropskom udruženju dečijih stomatologa i ortodonta, prvu posetu zubaru trebalo bi zakazati čim bebi nikne prvi zubić. 

Kako se pripremiti?

U prvom odlasku treba da se fokusiramo na upoznavanje bebe sa doktorom i prostorom, poseta treba da bude prijatna, zanimljiva i naravno bezbolna. Od ključne važnosti je da se deca od malena nauče i naviknu na posete lekarima i da prihvate neke sitne intervencije kako bi i Vama i njima kasnije bilo lakše. Tu posetu ćete naravno iskoristiti i da pitate doktora sve što Vas zanima. Slobodno ponesite spisak pitanja, verujemo da će svaki stomatolog biti strpljiv i voljan da Vam sve objasni.

Ako sumnjate na neki problem, obavezno ga pokažite prilikom posete. Istorija karijesa u porodici, loše navike kao što su disanje na usta, zaspivanje sa flašicom ili cuclom u ustima mogu dati vašoj bebi veće šanse za razvoj karijesa ili ortodontskih poremećaja. 

Najbitnije je da se dete navikne na svog zubara, da se zdravlje usta prati i održava redovna higijena. Prvi mlečni zub niče uglavnom između 6. i 8. meseca života. Odmah bi trebalo početi sa čišćenjem tako što se ujutru i uveče bebini zubići prebrišu čistom gazom. Kada malo poraste, bitno je učiti dete da samo pere zubiće, radite to zajedno i učinite proces zabavnim. Deca uče oponašanjem, pa bi najbolje bilo da gledaju Vas. U početku ćete Vi obavljati veći deo posla, a kasnije kako se dete bude osamostaljivalo, tako će samo preuzimati tu ulogu. 

Šta da očekujete tokom posete? 

Stomatolog će pregledati Vaše dete kako bi se uverio da se zubi i vilica razvijaju na način na koji bi trebalo. Tokom posete sedećete na stomatološkoj stolici sa detetom u krilu, ako Vaše dete ne želi ili ne može da sedi samo. Kada se pregled završi stomatolog će bebi očistiti zube, a Vama dati savete za svakodnevnu negu. 

Ako Vaše dete plače ili odbija saradnju, ne brinite. To je normalno i stomatolog razume da je to novo iskustvo za Vaše dete. 

Saveti za super posetu

Nemojte zakazivati termin u vreme spavanja. Izaberite termin kada je Vaše dete obično odmorno i kooperativno. Uverite se da je beba imala lagani obrok pre dolaska kod zubara. Očistite bebi zube posle jela, a grickalice sačuvajte za kasnije. Zamislite ovaj pregled kao jedno srećno i zabavno iskustvo. Ako je Vaša beba uznemirena, sarađujte sa doktorom kako biste je smirili. Vi se u istom timu! 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *