Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

PRIPREMITE VAŠEG KUĆNOG LJUBIMCA NA DOLAZAK BEBE

04-05-2023

Ukoliko imate kućnog ljubimca i očekujete bebu ili pak razmišljate o udomaljavanju ili kupovini kućnog ljubimca u periodu trudnoće onda je ovo prava tema za vas. U daljem tekstu ćemo odgovoriti na neke od najčešćih nedoumica i pitanja vezanih za datu temu. Možda saznate neke nove i interesantne činjenice o životinjama kao i njihovom ponašanju prema deci.

Trudnoća sama po sebi predstavlja drugačiji period vašeg života, izmenjenu dinamiku i ritam svakodnevice. Za vlasnike kućnih ljubimaca, ovo znači da razmotre kako će se njihov krzneni prijatelj uklopiti u novu porodičnu dinamiku. Dok neki kućni ljubimci mogu lako prihvatiti dolazak bebe, drugima će možda trebati više vremena i pažnje da se prilagode.

Na samom početku moramo razočarati buduće vlasnike ljubimaca da možda sada nije pravi trenutak za uzimanje ljubimca. Dolazak bebe sam po sebi zahteva dosta brige i strpljenja, a sa druge strane dolazak novog krznenog ljubimca, koji je najčešće štene, zahteva skoro isto toliko rada, truda i brige kao beba. Stoga da sačuvamo vaš mir, naš savet kao i savet mnogih jeste da sačekate makar prvih godinu dana. Ukoliko imate jasan plan i viziju ili stariju decu koja će preuzeti odgovornost i brigu o malenom ljubimcu onda je to u redu. Samo napred!

Ako imate kućnog ljubimca i očekujete bebu, jedna od najvažnijih stvari jeste dobra organizacija i rano planiranje. Vi najbolje poznajete navike i rutinu vašeg kućnog ljubimca. Pre svih odluka i daljih planiranja, nadamo se da su vaši krzneni prijatelji zdravi, pravovremeno vakcinisani, i očišćeni od spoljnih i unutrašnjih parazita. Samo zdravlje trudnice je na prvom mestu, stoga ne bi bilo zgodno provoditi vreme sa životinjom koja ima određenu vrstu bolesti. Ukoliko je pak u pitanju neka vrsta hroničnog oboljenja naš savet je da se konsultujete sa vašim veterinarom i obavite rutinsku kontrolu psa ili mačke.

Mačke su sjajni kućni ljubimci zbog svoje nezavisne prirode i opuštajuće energije. Često se vole maziti. Međutim, važno je napomenuti da mačke mogu nositi parazitsku bolest toksoplazmozu. Bolest se obično širi preko zaraženih fekalija i izmeta. Ako imate svoju mačku dugo vremena, verovatno je da ste vi i članovi vaše porodice već razvili imunitet na toksoplazmozu, što je čini manje zabrinjavajućom.

Kada ste trudni, najbolje je da izbegavate izvođenje mačke napolje, jer se može zaraziti i predstavljati nepotreban rizik. Takođe se preporučuje da neko drugi brine o higijeni vaše mačke ako je moguće. Ako morate sami da očistite posip, obavezno nosite rukavice i nakon toga dobro operite ruke.

Sve u svemu, preduzimanje jednostavnih mera predostrožnosti i održavanje dobre higijenske prakse mogu pomoći da bezbrižno uživate u vašoj trudnoći sa vašim voljenim macama.

Ne zaboravite da je ovo samo jedna negativna strana mačke kao kućnog ljubimca. Sa druge strane imamo bezbroj pozitivnih aspekata koji utiču na prednosti kvaliteta ljudskog života. Mačke se smatraju visoko energetiskim bićima, te dosta pomažu trudnicama da prebrode stresne situacije kao i one početne mučnine, nesanice i ne tako prijatne dane.

Sa druge strane psi kao kućni ljubimci su veoma živahni, energični i potrebno im je više brige i pažnje. Možda će vas baš pas naterati da izađete iz kuće i prepustite se češćim šetnjama i rekreaciji u prirodi. Sigurno će vam prijati i bolje uticati na vaš duh i telo.

Svi koji imamo kućne ljubimce znamo da je to zaista velika odgovornost i obaveza. Životinje traže svoj ritam i brigu. Budite iskreni prema sebi, dogovorite se sa vašim partnerom i ukućanima na vreme. Podelite obaveze neka svako preuzme deo odgovornosti, ko će izvoditi kada psa u šetnju, hraniti, čistiti za njima.

Svesni smo da prvih par nedelja nakon porođaja nisu ni malo laki, pogotovo za parove koji dobijaju prvo dete. Često se osećaju izgubljeno, blago uplašeno i konstantno premoreno. Postoje primeri gde su partneri uz zajednički dogovor ljubimca poslali kod bake, deke, prijatelja na tih prvih par nedelja. Što je sasvim u redu, bolje se na vreme organizovati, biti iskren prema sebi i prihvatiti tuđu pomoć. Znamo koliko su ljubimci vezani za nas i ta promena će svakako biti čudna. Međutim bolje je da ljubimac bude namiren u sigurnom okruženju, nego da trpi i na neki način pati dok vi pronalazite ritam sa vašom bebom.

Naravno ovo smo naveli kao neku krajnju opciju koja je svakako prihvatljiva, ali uz prethodnu pripremu ljubimac i novorođenče će se veoma brzo sprijateljiti i ući u zajednički ritam. Pripremite vašeg ljubimca na dolazak bebe. Osetiće miris novih stvari, novih kolica, kreveca. Životinja će svakako osetiti da se nešto dešava i postepeno će se adaptirati na date promene. Vi najboje poznajete vašeg ljubimca i znate njegov odnos sa drugim ljudima, decom i gostima koji vas posećuju. Ukoliko je vaš ljubimac druželjubiv sa ostalima ne bi trebalo da bude ni problema sa bebom, ako je namrgođeni tip sistemom ignorisanja biće vam još lakše. Svakako u samom početku nemojte ostavljati vašeg ljubimca nasamo sa bebom, konstantno promatrajte njihovo ponašanje.

Nemojte unositi strah i bojazan pre vremena, time ćete samo sebi odmoći i životinji slati nejasne signale koji mogu uticati na njihovo ponašanje. Dajte im jasne impute, naredbe i zahteve. Životinje vole disciplinu i jednostavnu rutinu. Zato vašeg ljubimca postepeno uključite u svakodnevne obaveze i ritam vaše bebe. Prilagodite ritam hranjenja i šetnji vama i vašoj bebi, igrajte se sa vašim ljubimcem i bebom, vodite ih zajedno u šetnje i vremenom će sigurno taj proces postati lagan i prijatan.

 

Benefiti dece koja rastu sa kućnim ljubimcima su mnogi:

1. Druženje

Kućni ljubimci, posebno psi i mačke, mogu deci pružiti društvo i osećaj sigurnosti. Oni mogu postati detetov odani prijatelj i dati im bezuslovnu ljubav i podršku. Imati kućnog ljubimca takođe može pomoći deci da razviju društvene veštine u interakciji sa drugim vlasnicima kućnih ljubimaca i učešće u aktivnostima kao što su šetnja pasa ili izložbe kućnih ljubimaca.

2. Odgovornost

Briga o kućnom ljubimcu može naučiti decu važnim životnim lekcijama kao što su odgovornost, disciplina, i strpljenje. Deca uče da kućni ljubimci zahtevaju svakodnevnu negu i pažnju, kao što su hranjenje, negovanje i igra.

3. Emocionalni razvoj

Kućni ljubimci mogu pomoći deci da razviju emocionalne veštine kao što su empatija, saosećanje i otpornost. Deca uče da čitaju emocionalne signale svojih ljubimaca i reaguju u skladu sa tim, što im može pomoći da razviju emocionalnu inteligenciju.

4. Fizičko zdravlje

Kućni ljubimci takođe mogu imati pozitivan uticaj na fizičko zdravlje deteta. Redovna vežba sa psom, na primer, može pomoći deci da ostanu aktivna i održavaju redovnu fizičku aktivnost. Pored toga, studije su pokazale da deca koja odrastaju uz kućne ljubimce jačaju imuni sistem i imaju manje šanse da razviju alergije i astmu.

Odrastanje sa kućnim ljubimcima može imati dugotrajni uticaj na pozitivan razvoj i dobrobit deteta. Takođe može biti dosta obavezujuće stoga preispitajte svoj stil života i odlučite da li se možete dovoljno posvetiti u istom trenutku vašem detetu i ljubimcu. Kućni ljubimci jesu sinonim za bezuslovnu ljubav, ali nisu plišane igračke. Odluka o roditeljstvu predstavlja veliku i važnu promenu koja iziskuje odricanja koja možemo poistovetiti sa brigom o kućnom ljubimcu.

  Nadamo se da vam je ovaj tekst bio interesantan i koristan. Pišite nam u komentarima vaša iskustva kada je imanje kućnih ljubimaca u pitanju! Autor: Dimitrije Mijailović, BeeBoo redakcija Izvor fotografija: https://www.pexels.com/  

3 reagovanja na “PRIPREMITE VAŠEG KUĆNOG LJUBIMCA NA DOLAZAK BEBE”

  1. Aleksa kaže:

    Zaista poučan i veoma interesantan text, svaka čast!

  2. Daria kaže:

    Kao budućoj mami i vlasnici maltezera ( 5 godina ) znači mi svaki vid saveta/pomoći. Hvala vam!

  3. Milica kaže:

    Nažalost, ja sam morala psa da dam sestri prosto je bio malo nezgodne naravi, hvala bogu pa je moja sestra uzela psa kod sebe. Stvano nam je puno značilo. Odlična priča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *