Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

KAKO POMOĆI RODITELJIMA KADA BEBA DOĐE: SAVETI ZA PRIJATELJE I PORODICU

28-02-2023
Dolazak bebe predstavlja veliku promenu u životu svake porodice i sa sobom donosi niz novih odgovornosti i pitanja. Iako roditelji često žele da se što pre osamostale u novoj ulozi, jer na taj način imaju osećaj da su uspešniji u roditeljstvu, briga o novorođenčetu zahteva puno vremena i truda.  U ovom tekstu ćemo izdvojiti nekoliko načina kako možete pomoći roditeljima da se prilagode novim zadacima i pružiti im neophodnu podršku u ovom teškom, ali čarobnom periodu!

Budite tu za njih

Novi roditelji se mogu osećati nesigurno, preopterećeno i često imaju osećaj da ne znaju šta rade. Zato je važno da im pružite podršku i da im date do znanja da nisu sami. Jednostavni telefonski pozivi, poruke ili druženje mogu biti vrlo ohrabrujući za nove roditelje. Na taj način ćete pokazati da mogu računati na vašu pomoć, u bilo kom trenutku. Pitajte ih kako se osećaju i slušajte ih pažljivo. Ponekad je samo slušanje dovoljno da novim roditeljima pružite emocionalnu podršku koja im je potrebna. Takođe, budite pažljivi kada razgovarate sa njima o njihovoj bebi i poštujte njihove odluke i želje. Budite tu za njih kada im je potrebno, ali im takođe dajte prostor da se naviknu na novu ulogu. 

Nudite praktičnu pomoć

Novim roditeljima će biti potrebna praktična pomoć u svakodnevnom životu. Pomozite im da se naviknu na novu rutinu i organizujte im vreme na način koji će im omogućiti da se odmore kad god je to moguće. Ako imate vremena, možete pripremiti obroke, pomoći u kućnim poslovima ili čuvati bebu dok novi roditelji obavljaju neke druge stvari. Uvek pitajte šta možete da uradite kako bi im bilo lakše. Takođe, možete ponuditi pomoć u gledanju starije dece, ako imaju još dece u porodici, kako bi roditelji mogli da se posvete brizi o novorođenčetu.

Budite taktični

Kad su u pitanju novi roditelji, važno je biti taktičan. Nije dobro pretpostavljati da znate šta je najbolje za njih ili kako bi trebalo da podižu svoju bebu. Umesto toga, pitajte ih kako se osećaju i šta im je potrebno. Takođe, budite pažljivi u pogledu onoga što kažete. Reči mogu biti vrlo moćne, pa birajte one koje su ohrabrujuće i pozitivne.

Pokažite empatiju

Kad ste novi roditelj, to može biti vrlo izazovno i stresno iskustvo, pogotovo ukoliko se radi o prvoj bebi. Zato je važno pokazati empatiju prema novim roditeljima. Pokušajte da se stavite u njihovu situaciju i razumete njihove brige i izazove. Budite strpljivi i slušajte ih pažljivo. Nemojte im govoriti da treba da budu srećni i da će sve biti u redu. Umesto toga, recite im da ih razumete i da ste tu da im pomognete.

Podelite svoje iskustvo 

Ako ste i sami roditelj, podelite svoje iskustvo sa novim roditeljima. Mnogi novi roditelji su preplavljeni informacijama i nesigurni su kada se suoče sa nekim novim izazovom. Vaše iskustvo i saveti mogu im pomoći da se osećaju sigurnije i manje usamljeno. Možete razgovarati o situacijama sa kojima ste se suočili kao roditelj i kako ste ih prevazišli. Takođe, možete im preporučiti knjige, blogove ili forume za roditelje, koji mogu pružiti korisne informacije i savete o podizanju dece. Roditeljstvo je jedno od najlepših i najvažnijih iskustava u životu, ali zahteva mnogo odricanja, strpljenja i ljubavi. Ukoliko se odlučite da učestvujete na neki od predloženih načina, budite sigurni da će vam roditelji biti zahvalni i ceniće što im pomažete u stvaranju sigurne i ljubavnu sredine za njihovu decu. Autor: BeeBoo redakcija Izvor fotografija: https://www.pexels.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *