Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

Epiziotomija prilikom porođaja i njen značaj

26-02-2022

Autor: dr Nikola Potparević specijalizant ginekologije i akušerstva 

Ključna reč ili fraza: epiziotomija , porođaj

Naziv linka: epiziotomija-prilikom-porođaja 

 

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija je hiruška Intervencija tokom vaginalnog odnosno prirodnog porođaja koju izvodi lekar akušer u cilju proširenja vaginalnog otvora kako bi se olakšalo rođenje bebe. To je jedna od najčešćih akušerskih intervencija, inicijalno opisana davne 1742. godine, koristi se u zapadnoj medicini rutinski od sredine 19. veka. U Srbiji se izvodi uglavnom kod prvorotki zbog zategnutosti vaginalnog zida, dok se kod višerotki ređe koristi. 

Zbog čega se primenjuje?

Osim što služi da se vaginalni kanal dodatno proširi u cilju lakšeg i bržeg porođaja bebe, epiziotomija se pravi u cilju smanjivanja mogućnosti pojave rupture (narodski rečeno pucanja) vagine i međice koja može biti znatno komplikovanija za šivenje i dalju negu. U Srbiji se najčešće primenjuje tkz. bočna desna epiziotomija, izvodi je lekar akušer uz pomoć babice. U idealnim uslovima pacijentkinja je u epiduralu koji na žalost nije garancija da će ceo porođaj proći bez bola. U slučaju da pacijentkinja nije u epiduralu ili epidural ne deluje, tokom šivenja se može koristiti i lokalna anestezija (pod uslovom da pacijentkinja nije imala prethodne alergijske reakcije na lek). Samo šivenje i zbrinjavanje rane ne traje dugo.

 

                                

Kako tretirati ranu?

Zanemarujući medicinsku terminologiju, šta vi konkretno treba da znate o ovoj intervenciji odnosno šta treba činiti nakon porođaja?

– Najveći akcenat se stavlja na higijenu rane. Neophodno je da rana bude suva i čista. To se postiže pranjem sapunom i vodom nakon svake nužde (velike i male), potom sušenjem regije ubrusom (ne koristiti peškir) i konačno korišćenjem antiseptika (uglavnom se koristi oktanisept).  

– Obratiti pažnju da se ne sedi direktno na rani koja je sa desne strane već na boku. 

– Konac koji je korišćen za ušivanje rane će ispasti sam u roku od 15 dana. Ovde je važno naglasiti da postoji mogućnost da dođe do reakcije tela na sam konac.  To se prikazuje kao ograničena bolna upala oko ožiljka koja može i da se zagnoji. Mada se retko dešava, rešava se u ambulanti propiranjem rane i vađenjem konca oko kojeg se stvorila upala. 

– Za bol koristiti diklofen čepiće (pod uslovom da niste alergični na diklofen i njemu slične lekove) ili tablete paracetamola ili diklofena. Naravno ne prevazilaziti preporučene doze.      

Komplikacije

1. Infekcija Pošto je regija epiziotomije znatno kolonizovana bakterijama i često kontaminirana fecesom tokom samog akta porođaja, postoji značajan rizik od infekcije. Simptomi i znakovi infekcije se mogu primetiti unutar prve nedelje nakon porođaja u vidu visoke telesne temperature, znatnog bola pri dodiru mesta oko rane i gnojenja rane. Leči se primenom oralnih antibiotika i po potrebi dreniranjem gnoja iz rane. 

2. Dehiscencija (otvaranje rane)    

Dehiscencija podrazumeva prerano popuštanje konca i bukvalno otvaranje rane. Mada retka pojava (manje od 2 % slučajeva), kada se desi predstavlja izazov za majke i lekare, s obzirom da tretiranje rane može trajati i više nedelja u ambulanti. Manje promene mogu da zarastu same, dok veće zahtevaju hirušku obradu i ponovno šivenje. Obično je udružena sa infekcijom rane zbog čega moram ponovo naglasiti važnost održavanja higijene oko rane nakon porođaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *