Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

PREŽIVITE ZIMU UZ MALU DECU: IDEJE ZA ZABAVNE I BESPLATNE AKTIVNOSTI UNUTAR KUĆE

17-02-2023
Ključna reč ili fraza: igra, vaspitanje, edukacija, zima Zima je vreme koje može biti teško za malu decu, posebno ako je njihov raspored aktivnosti izvan kuće smanjen zbog hladnog vremena. Mališani su često nezadovoljni zbog činjenice da ne mogu da se igraju napolju, što može dovesti do više suza, frustracija i konflikta sa roditeljima. Međutim, to ne znači da ne možete da provedete kvalitetno vreme sa svojim detetom i da ga zabavite unutar kuće, čak i u hladnim danima.

Zašto je igra važna?

Postoji mnogo kreativnih načina da se provede vreme sa decom u ovom uzrastu, uključujući igre, kreativne i edukativne aktivnosti, čak i kada je napolju hladno! Važno je da se kreativno pristupi ovim aktivnostima i da se zabavite zajedno. Igra je važan i koristan aspekt za razvoj deteta, pogotovo u ranom uzrastu. U ovom periodu, dete se brzo razvija, a igra pomaže u razvoju motoričkih sposobnosti, kreativnosti, socijalnih i emocionalnih veština, kao i razvoju govora i jezika. Igrajući se sa decom, roditelji im pružaju priliku da istražuju i uče kroz zabavne aktivnosti. Ako tražite besplatne igre koje možete igrati kod kuće sa decom uzrasta do 2 godine, u nastavku vam dajemo 10 odličnih opcija.  

Zašto detetu ne davati telefon, tablet i televizor u ovom uzrastu?

Deca u uzrastu od 12-24 meseca bi trebalo da imaju priliku da se igraju i razvijaju svoje motoričke i kreativne sposobnosti. Korišćenje elektronskih uređaja, kao što su telefon, tablet i televizor, može uticati na razvoj detetove pažnje, komunikacije i socijalne interakcije. Igre sa stvarnim igračkama čine deo ključne prakse razvoja za decu u ovom uzrastu, a igre sa roditeljima ili drugom decom takođe mogu pomoći u jačanju međuljudskih odnosa. Uopšteno, izbegavanje previše eksponiranja elektronskim uređajima i umesto toga igranje sa stvarnim igračkama ili različitim stvarima koje se mogu pronaći u svakom domaćinstvu može pomoći u razvoju zdrave i balansirane ličnosti kod deteta u ovom uzrastu.  

Predlozi za 10 igara

Ovde su ideje za 10 besplatnih igara koje možete igrati kod kuće sa decom uzrasta od 12-24 meseca:

1. Kreativne aktivnosti

Pustite dete da se igra sa plastelinom, bojama ili kreativnim blokovima. Razmislite o tome na napravite kućni plastelin od testa u šarenim bojama. Puno recepata kako to možete uraditi naći ćete na internetu.

2. Puzanje po tunelu

Napravite tunel za igru od nameštaja ili jastuka za decu.

3. Kuvanje

Zajedno sa detetom, pripremite nešto ukusno i zabavno za ručak.

4. Igre sa vodom

Dajte detetu da se igra sa šoljom vode i činijicama. Presipanjem iz suda u sud vežbaće finu motoriku.

5. Slaganje kockica

Dajte detetu kocke za slaganje! Kroz igre sa kockama možete učiti dete bojama ili uključivati druge figurice i igračke u igru sa kockama i time detetu pokazati kreativno korišćenje igračaka na više načina.  

6. Igre loptom

Stavite korpu na pod i koristite loptu da pogodite korpu ili stavite nekoliko kutija na pod i pustite dete da pogodi u koju će kutiju lopta ući. Takođe možete detetu dati lakše loptice i simulirati igru kuglanja.

7. Prebacivanje stvari

Poput igre sa vodom možete detetu dati različite stvari da prebacuje sa jedne strane na drugu ili iz suda u sud. To mogu biti loptice, kockice ili mrvice, ali i neke namirnice koje koristite u kuhinji kao što su makarone.

8. Prepoznavanje boja

Dajte detetu da prepoznaje boje, korišćenjem igračaka ili slika. Takođe, možete se igrati i traženja određene boje po kući!

9. Žmurke

Igranje žmurki sa decom uzrasta od 18-24 meseca može biti izuzetno zabavno, a deca uvek uživaju u toj igri.

10. Sakupljanje igračaka

Pomozite detetu da sakuplja igračke i stavlja ih u korpe ili kutije. Time ne samo da ćete kvalitetno provesti vreme, već ćete dete naučiti i kako da vas malo odmeni u kućnim poslovima, kao i da vodi računa o svojim stvarima i urednosti. Sve ove igre su jednostavne za sprovođenje i zabavne za decu, a takođe podstiču njihov razvoj i učenje. Hoću da kvalitetno provedem vreme sa detetom, ali sam preumorna. Šta da radim Ako ste preumorni, važno je da se odmorite i da se fokusirate na obnovu energije. Međutim, takođe možete da provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom i učinite nešto što će biti zabavno za oboje. Evo nekoliko ideja: Čitajte zajedno: Čitanje sa decom može biti zabavno i zanimljivo za oboje, a neće vam oduzeti mnogo energije. Razgovarajte: Razgovarajte sa svojim detetom i saznajte više o njegovim mislima i interesovanjima, a usput ga naučite po neku novu reč. Plešite zajedno: Plešite zajedno uz muziku i zabavite se, to vam možda da i dodatnu energiju. Radite zajedničke aktivnosti: Razmislite o zajedničkim aktivnostima poput crtanja, slikanja ili jednostavno uključite dete u vaše kućne obaveze koje su vam ostale za taj dan.

Nikada neće biti žao vremena koje ste poklonili svom detetu

Važno je da pronađete način da se zabavite sa svojim detetom i da provodite kvalitetno vreme sa njim, bez obzira na to koliko ste umorni ili koje je godišnje doba! Nemojte da zaboravite da vam nikada neće biti žao vremena koje ste poklonili svom detetu. Ne brinite, još samo nekoliko hladnih dana nas deli od toplog i sunčanog proleća. Zimu provodite sa svojom decom u kreativnim aktivnostima kod kuće i učite nove stvari zajedno. Iskoristite ovaj period za zbližavanje i uspomene koje ćete ceniti celog života. Istina, možda se ovaj period čini dugim, ali brzo će proći i uskoro ćete biti napolju, uživajući u svežem vazduhu i suncu. Ne zaboravite, sve igre mogu da dosade pre ili kasnije, ali nema ništa lepše nego da se jednostavno mazite, grlite i gnjavite na vašom decom! Autor: BeeBoo redakcija Izvor fotografija: https://www.pexels.com/  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *