Prodaj i kupuj na BeeBoo.rs!

Jer smo tu da ti ulepšamo i olakšamo roditeljstvo

Imamo 10 razloga da se registruješ:

REGISTRUJ SE BESPLATNO

Kada je pravo vreme za prelazak iz kreveca u dečiji krevet: saveti za dobar san deteta i roditelja

25-12-2023

Da li znate koji je najčešći problem lošeg sna kod naših mališana? Preran prelazak iz kreveca! Da, to je tačno! Ako vaše dete ima problema sa snom, ran prelazak iz kreveca teško da će biti rešenje. Naprotiv, može vam napraviti još veći problem.

Pre dve i po godine, većina dece jednostavno nema razvojnu sposobnost da razume izjavu: “Moraš ostati u krevetu.” Zadržavanje mališana bezbedno u krevecu malo duže učiniće prelazak u dečiji krevet mnogo lakšim. Dozvolite da podelimo sa vama neke od uobičajenih znakova da je vaš mališan spreman za prelazak u krevet, kao i načine kako da olakšate tu tranziciju.

Pogledajte najvećih izbor dečijih kreveta na www.beeboo.rs!

Koji su znaci da je vaše dete spremno za dečiji krevet?

 1. Vaš mališan se redovno penje iz kreveca.

Ovo je jednostavno pitanje bezbednosti. Ako mališan redovno izlazi iz kreveca, krevetac više nije bezbedno mesto za spavanje.

Međutim, pre nego što se odlučite za prelazak samo iz ovog razloga, evo nekoliko načina kako možete produžiti vreme u krevecu:

– Postavite dušek za krevetac u najniži položaj.

– Razmislite o okretanju kreveca vašeg mališana. Neki kreveci su viši pozadi i niži napred. Okretanje kreveca može otežati mališanu da se pope.

– Gurnite krevetac u ugao sobe. Ovo blokira dve moguće strane kreveca za penjanje.

– Stavite mališana u vreću za spavanje svaki put kad spava u krevecu. To će mu otežati podizanje nogu preko strana kreveca.

– Koristite “dvosmerni razgovor” uz alarm za bebe ili kamericu za bebe i odlučno recite “NE” ako vidite da vaš mališan počinje da izlazi iz kreveca.

Bezbednosni savet: Kreveci nisu više sigurna opcija ukoliko je dete naučilo da preskoči krevetac i ni uz pomoć ovih saveta niste u mogućnosti da dete zadržite u krevecu.

 1. Vaš mališan traži krevet za odrasle.

Neki mališani nikada ne nauče da preskoče stranu kreveca, ali na kraju žele da spavaju u krevetu za odrasle. Vaš mališan možda vidi starijeg brata ili sestru u krevetu za odrasle, ili je možda jednostavno odlučio da mu krevetac izgleda kao krevet za bebe. Kada dete zatraži, vreme je da počnete razmišljati o tranziciji kao i različitim opcijama za dečiji krevet. Ovo se obično ne dešava pre treće godine.

 1. Vaše dete je jednostavno previše veliko za krevetac.

Možda veličina kreveca sprečava vašeg mališana da se udobno smesti ili možda postaje previše teško iznositi ga iz kreveca tokom noći i tokom dnevnih spavanja. Mnoga deca dosežu ovu tačku sa 3 do 3 i po godine. Jednostavno nije praktično ostaviti ih u krevecu duže vreme.

Ako još uvek niste primetili ove znake, odložite prelazak vašeg mališana u krevet za odrasle, posebno ukoliko i dalje dobro spavaju u krevecu.

Pogledajte najvećih izbor dečijih kreveta na www.beeboo.rs!

Kada je pravo vreme?

Saveti stručnjaka su da bi roditelji trebalo da razmišljaju o prelasku iz kreveca u krevetić pre nego što dete postane spretno u penjanju iz kreveca, obično je vreme za prelazak između 18 i 24 meseca. Ipak, svako dete je jedinstveno, pa je važno obratiti pažnju na pojedinačne znakove spremnosti.

Ako vaše dete pokazuje naznake ili spretnost u penjanju iz kreveca, već je vreme za razmišljanje o tranziciji. Odlaganje prelaska iz kreveca može dovesti do toga da se dete previše emotivno veže za krevetac, čineći tranziciju težom.

Kada nije pravo vreme za prelazak u krevet?

Imate novorođenče koje koristi krevetac. Ova situacija može stvoriti utisak kod vašeg mališana da je “sklonjen na stranu” zbog novog člana porodice, što može dovesti do stresa za sve. Periodi značajnih i neophodnih promena, posebno prelazak s jednog deteta na više, obično nisu idealni trenuci za dodatne promene. Razmotrite opciju nabavke ili pozajmljivanja kreveca, korišćenje kolevke, prenosivog kreveca ili ogradice za igru za novorođenče dok vaš mališan ne bude spreman.

Verujete da će to čarobno rešiti problem sa snom. Ako već imate izazove sa snom, prelazak u dečiji krevet često pogoršava situaciju. U mnogim slučajevima, ono što primećujete jeste izraz samostalnosti vašeg mališana.

Drugima je stalo da vaše dete IZAĐE iz kreveca. Iskustva se razlikuju, i nije neophodno prelaziti na dečji krevet samo zato što drugi smatraju da je vreme. Spremnost svakog deteta je različita. Prioritet treba biti udobnost vašeg deteta i kvalitet sna vaše porodice, iznad spoljnih pritisaka.

Pogledajte najvećih izbor dečijih kreveta na www.beeboo.rs!

Kako da olakšate tranziciju?

Sada kada ste prepoznali da je došlo vreme za prelazak, evo nekoliko ključnih koraka koje možete preduzeti kako biste tranziciju učinili što uspešnijom:

1. Obezbedite prostor

Sa novostečenom slobodom koja dolazi kada dete više nije ograničeno krevecom, važno je obratiti pažnju na potencijalne bezbednosne probleme u dečjoj sobi. Spustite se na ruke i kolena i sagledajte sobu iz perspektive vašeg deteta. Postoji li nešto što bi moglo pasti na njih? Nešto u šta bi mogli zavući maleni prst? Bilo kakve opasnosti od gušenja ili spoticanja? Obratite pažnju na sledeće:

Pričvrstite visoke komade nameštaja za zid.

Pokrijte sve električne utičnice.

Prilagodite ukrase koji sada mogu biti dostupni detetu.

Proverite roletne da li imaju viseće kablove.

Razmislite o postavljanju alarma na vratima kako biste bili obavešteni ako vaš mališan napusti sobu.

Siguran prostor oko kreveta je od suštinskog značaja. Naši kreveti sa nadstrešnicama i kreveti kućice ne samo da dodaju estetsku vrednost, već i pružaju dodatnu sigurnost. Pobrinite se da nema oštrih ivica, postavite sigurnosne barijere i izbegavajte postavljanje kreveta blizu opasnih predmeta.

2. Uključite detetovu kreativnost

Izbor kreveta u obliku automobila, sa motivima princeza ili omiljenih likova iz bajki može biti sjajan način da motivišete dete za prelazak. Naš asortiman dečijih kreveta na BeeBoo.rs nudi širok izbor tema koje će vašem detetu učiniti svaki san avanturom, kao i prelazak iz kreveca u krevet radosnim događajem za pamćenje.

3. Usvojite rutinu pre spavanja

Dosledna rutina pred spavanje pomaže detetu da se oseća sigurno. Bez obzira na izbor kreveta, održavanje iste rutine može značajno pomoći u prilagođavanju na novu fazu. Idealno je da jedina promena bude što, na kraju rutine pred spavanje, vašeg mališana ušuškavate u krevet umesto u krevetac.

Očuvajte samouveren stav tokom celokupne rutine pred spavanje. Mališani ogledaju naše emocije, pa ako ste opušteni i mirni, znaće da će sve biti u redu, i oni će se osećati sigurno. S druge strane, ukoliko delujete zabrinuto ili nesigurno u vezi ove tranzicije, i oni će se osećati isto. Budite uvereni da će vaš mališan to uspešno savladati, a isto tako i vi.

4. Razgovarajte o promeni

Razgovor s detetom o promenama je ključan korak. Ovaj razgovor pomaže detetu da razume šta se dešava i oseća se uključenim u proces. Dozvoljavanje mališanima da učestvuju u tranziciji učiniće ceo proces mnogo lakšim. Kako to postići? Razgovarajte o novom “krevetu za velike dečake ili devojčice” pre nego što dođe vreme. Čitanje knjiga o ovoj tranziciji može biti odličan način da to postignete. Pustite svog mališana da donosi jednostavne izbore. Razmislite o boji kreveta, posteljine, šari ili liku na ćebetu, na kojem kraju kreveta će biti jastuk, ili koji plišani ljubimac će ih pratiti u novom krevetu.

Uključivanje deteta u ceo proces pomoći će im da se raduju ovom novom koraku.

5. Dajte detetu izbor

Uključite svoje dete u proces donošenja odluka. Neka odabere posteljinu, jastuke i ukrase za svoj novi krevet. Osećaj kontrole pomaže im da se osećaju sigurno.

Pogledajte najvećih izbor dečijih kreveta na www.beeboo.rs!

Obezbedite bezbedan i zabavan prelazak

Na našem sajtu pronaći ćete širok asortiman proizvoda koji će olakšati ovu tranziciju.

Pogledajte neke od njih:

 1. Dečiji kreveti u obliku formula i trkačkog automobila: Pretvorite svaki san u vožnju!
 2. Kreveti sa nadstrešnicama: Sigurnost uz dozu stila. Dostupni u različitim bojama.
 3. Kreveti na sprat: Savršeno rešenje za deljenje prostora ili kada dođe vreme za goste.
 4. Kreveti u omiljenoj boji ili sa aplikacijama: Omiljene životinje, princeze, vozila – pronađite krevet sa temom koju vaše dete voli.
 5. Dušeci i posteljine: Garancija za udoban san.

 

Sada kada znate kako uspešno preći iz kreveca u krevet, spremni smo da vam pružimo sve što vam je potrebno za ovaj poseban korak u razvoju vašeg deteta. Posetite našu online prodavnicu i pronađite savršen krevet za vašeg mališana.

Pogledajte najvećih izbor dečijih kreveta na www.beeboo.rs!

Saveti za uspešan prelazak iz kreveca u krevet:

Kada vaš mališan bude spreman za prelazak na dečiji krevet, pratite ove savete kako biste napravili uspešan prelazak za celu porodicu!

 1. Počnite s dobrim spavačem! Ovo će napraviti ogromnu razliku i takođe detetu pomoći u drugim važnim tranzicijama i prekretnicama u životu. Nevezano od prelaska u dečiji krevet treba pomoći mališanu da odraste u uspešnog spavača.
 2. Čekajte dok vaš mališan ne bude što bliži trećem rođendanu pre prelaska na dečiji krevet, sem ako spavanje u krevecu nije postalo nebezbedno.
 3. Dajte svom detetu vremena da se pripremi tako što ćete često razgovarati s njim o tome šta će se dogoditi.
 4. Kada odlučite da dete prelazi na dečiji krevet, ostanite dosledni sa svojim ritualom pred spavanje i očekivanjima u vezi sa snom.
 5. Ostanite smireni i osluškujte osećanja svog deteta u vezi sa ovim velikim prelazom.

 

Prelazak iz krevetića u krevet može biti zabavan i emotivan trenutak. Sa velikim izborom dečijih kreveta na BeeBoo.rs, ne samo da obezbeđujete udobnost i sigurnost, već i stvarate prostor za nezaboravne trenutke u detinjstvu vašeg mališana.

Ukoliko i dalje mučite muku sa spavanjem Vašeg deteta, preporučujemo da konsultujete sertifikovanog instruktora spavanja za bebe i decu, Kseniju Popović, na sajtu bebaspava.rs ili na  Instagram profilu @beba.spava.

Autor teksta: BeeBoo redakcija

Izvor fotografija: Golden market asortiman

 

 
   

Jedno reagovanje na “Kada je pravo vreme za prelazak iz kreveca u dečiji krevet: saveti za dobar san deteta i roditelja”

 1. Nataša Tatar kaže:

  Gde mogu da kupim ovakav šator koji ide preko dušeka, kao na fotografiji koja se nalazi iznad vašeg teksta.Hvala🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *